torsdag 2 maj 2013

Röglebraxar!

Tja,

Tänkte bara dela med mig av lite erfarenheter jag har av fisket efter brax i Rögle dammar.

Förut fiskade jag oftas med quiverspö och paternoster-tackel, agnat med majs eller maggots. Men det är ofta väldigt trögt fiske i dammarna och det kan vara RIKTIGT drygt att stirra på en topp en hel dag om man inte får mer än ett hugg, eller rent av inget. (nu finns det vissa ortodoxa personer som tycker att man är lat och klen men det kan jag ta:))

Istället har jag likt många andra gått över till boltfiske. Fisket efter brax med denna metod är helt enkelt en nedskalad variant av karpfiske. Själv använder jag Drennan avon-quiver-spö laddade med shimano baitrunner rullar i storleken 2500, detta för att braxen, som enligt mig är en tam fighter ska komma till sin rätt.

Tacklet som jag använder är som sagt ett karptackel, jag väljer att köra med inline-sänke och kort kroktafs (max 10 cm). Jag anser att kort kroktafs är överlägsen till brax. I Rögle dammar kör jag med plastmajs, detta då kräftorna annars käkar upp betet. Det är viktigt att balansera riggen, plastmajsen flyter och det kan behövas lite bly på kroktafsen, ett litet blyhagel brukar räcka. Det finns en hel del olika smaksatta plastmajs i handeln, det är bara att välja den man tror på och testa sig fram.

När jag fiskar i Rögle mäskar jag sällan mycket, jag brukar istället ha en stickmix på tafsen. Det verkar som att en riktigt stinkande mix är het, då jag fått bra resultat på det, men även andra jag känner. En mix jag kan rekommendera är Starbaits stinky stick mix. Mitt råd är även, till skillnad från andra ställen jag fiskat brax på, att inte mäska för mycket. Därav fiskar jag med stickmixen.

Riggen jag använder ser ut så här;


Resultatet av ett framgångsrikt fiske i Rögle kan vara mycket glädjande, får du en brax så kan du nästan vara säker på att den är stor och inte sällan riktigt stor. Det har till och med blivit så att en fisk på 5 kilo inte anses som en särskilt stor fisk i dammarna, något som är lite skevt enligt mig. I min värld är en brax över 4 kilo ALLTID stor.

Här är några av mina finare braxnar jag tagit i Rögle:
Var inte rädd för att prova att dippa dina beten i olika dippor, de smaker som jag har haft bra fiske på, både i form av mäsk och som dipp till betena (även smak på betena) är monster crab och jordgubb. Så fruktiga och stinkisar har gått bra för mig.

Ut och fiska!

5 kommentarer:

 1. Vad kör du med för krokstorlek?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. Krokstorlek är mellan 8-12, vikten på sänkena är mellan 30-50 gram.

  SvaraRadera