tisdag 17 september 2013

Fiskenyheter!

Under de senaste, i alla fall två åren, har det på många av de fiskar som fångats i Hanöbukten varit konstiga sår och skador. Detta har undersökts och nu ska dessutom HaV lägga fram en rapport om åtgärder och förslag på dessa. Jag kommer följa detta med spänning!

I slutet av oktober förväntas rapporten komma regeringen till dels. Hoppas att de förslag på åtgärder som sakkunnig personal lägger fram tas i beaktande.

Regeringen har i övrigt beslutat att lägga 38 miljoner kronor på nya fiskeredskap. Ups, tänker man direkt. Men det verkar som att tanken bakom förslaget är god. De redskap som ska köpas in ska vara modernare och selektivare än de redskap som redan finns. Detta är ju bra, då kan man hoppas att "oönskad" fisk kan slippa åka hiss upp på en fiskeskuta för att sedermera dumpas i havet igen och med skador som gör att den lika gärna hade kunnat malas till djurfoder. Annars funderar jag på konsumentmakt. Är det inte genom denna makt som man, i enlighet med liberal marknadsteori, vill komma åt denna typ av utmaningar? Det vill säga att konsumentföreningar med flera ställer krav på, att om vi ska köpa fisk av er, så måste den vara fångad med redskap och på ett sätt som värnar bestånden. Har regeringen börjat med subventioner? Konstigt att en så pass liten (i antalet involverade personer) sektor kan få bidrag till något som ju borde ha tvingats fram genom just denna konsumentmakt. Eller så funkar kanske inte konsumentmakten fungerar - bara en tanke.


http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.2040853-38-miljoner-till-nya-fiskeredskap,

Sportfiskeföreningar kanske skulle kunna intressera sig för denna artikel:

http://www.sydsvenskan.se/omkretsen/kavlinge/kavlingeans-strander-rensas/

Ytterligare lite positiva nyheter för oss som gillar fiske, hav, sjöar och de liv som lever i och runt dessa:

http://www.sydsvenskan.se/sverige/kostsam-jakt-pa-dodliga-spoknat/

/T

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar