torsdag 22 januari 2015

Pillemete - lite tips och trix

Pillemete – tips och trix

Jag har fiskat en del plattfisk och kolja under de senaste höstarna, både med turbåt och med småbåt. Ett fiske som har kommit att bli mig mycket kärt och som jag ser framemot under sommaren som ett sätt att lindra höstångesten.

Jag kommer här beskriva tackel och hur jag fiskar när jag pillemetar. Redan nu vill jag påpeka att jag inte är någon guru inom detta fiske, jag har inte haft några vidare problem att fånga bra antal fisk men har än så länge inte lyckats plocka något riktigt stor dassalock, det vill säga rödspätta på 1,5+ J, mitt PB på rödspätta ligger på dryga 1,2 kilo.
Man ser ofta oändligt med varianter på tackel när man är ute med turbåtarna. Vissa kör med långa släp, vissa med kortare, en del har bara slang många har i gengäld bara pärlor. Färgerna kombineras i det oändliga, ja ni förstår att det nästan finns lika många tackel som det finns fiskare.

Utrustning:

Jag har alltid minst två spön med mig när jag åker ut för att pillmeta. Startuppställningen är Edge/Westin Dynamic Powercast 6-8 lb och 8-10, detta beroende på vilka vikter jag fiskar med. Dessa spön är gudomliga för just detta fiske. Samtidigt är de fina att använda som haspelspö till spinn efter gädda. Även som jiggspö efter torsk funkar dessa spön utmärkt till.

Bilden lånad av Sporting.

Sportingdepån i Helsingborg kommer framöver även ha ett spö från Westin som är custom-made för och tillsammans med butikschefen Daniel Möller, detta spö är gjort för plattisfisket. Ska bli kul att testa ett sådant framöver. Det kommer att vara av samma klinga som Powercast-spöna men med lite modifikationer som ska göra det ännu bättre till pillmetet. Håll ögonen öppna och kika med mellanrum in på deras hemsida; http://www.sportingdepan.se/, eller varför inte besöka denna välsorterade sportfiskebutik.


De rullar jag använder är ABU Ambassadeur Rocket i 6000-storlek. Dessa är försedda med powerhandle för optimal vevkraft. På spolarna ligger förhållandevis tunn flätlina, någonstans mellan 0.15-0.18 mm tycker jag är bra. Då linan är tunn så skär den bättre i vattnet vilket är en fördel om det är lite strömt, men även på lite större djup då linan inte tar så mycket vatten och därmed inte lyfts upp så att tacklet har svårt för att stanna på botten.

Tackel:

Nu till tacklena. Jag gillar relativt kort tackel när jag fiskar rödspätta, skrubb- och sandskädda. Dekorerade med pärlor för det mesta och någon spinnarsked så brukar det bli bra. Även slang har jag på vissa tackel. Till vararna och kolja/vitling kör jag gärna längre släp. Jag knyter mina tackel på 0.45-0.55 mm nylonlina. Krokstorleken varierar men de har alla det gemensamt att det är krokar med långt skaft. 

Min favoritkrok är Gamakatsu LS-3113R


Bild lånad från SportfiskegigantenPimpandet av tacklena kan vara, som jag nämnt, väldigt varierande. Visa använder sig av så kallade Spin N Glow för att få mer liv på tacklet och för att få lite ljud och flytkraft på det med. Jag använder som sagt ofta pärlor och skedar. Sporting Custom pärlor är nästan uteslutande det jag har i min tackelbox. Dessa har massor av olika färger och är tåliga, det vill säga färgen håller på dem. Skedarna som jag använder är från Lakeland inc.;http://www.lakelandinc.com/, grymma skedar som inte rostar så lätt!

När det kommer till pilkar så är det framförallt två varianter jag fiskar med. De som syns på bilderna härunder och så samma variant fast genomlöpande. De genomlöpande har den fördelen att man får ett känsligare tackel där man även kan ge fisken lina när de tar försiktigt. Den glidande pilken apterar jag så att den är glidande från lekandet där släpet är fäst upp till bommen där upphängaren är fastknuten.


Den fasta pilken apteras genom att släpet fästs i den understa fjäderringen, antigen med lekande eller beteslås. I den översta öglan och/eller fjäderringen på pilken fästs bomdelen. (se bilderna nedan)
Detta är min favoritkombo till rödspätta.

Denna variant kör jag gärna med till skrubba.


Trix:

Jag fiskar ofta med mycket rörelse på grejorna. Att stå och klonka tyngden i botten brukar funka bra för att ”väcka” fisken. Men ofta funkar det att jigga hem tacklena i långsam takt också. Fast vissa dagar är det stilla fiskade tackel som bara släpar fram som är det bästa, det gäller att hitta melodin för dagen.

Detta var ett litet bidrag av mig runt pillemete, ett ämne som jag anser behandlas för lite på nätet.

Hoppas ni fick ut något av det, annars är det bara att skriva till mig så ska jag se om jag har något att komma med :)

Tack och hej!

/T

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar