måndag 2 februari 2015

Havsöringsfiske på Skånekusten - kustfiskeplatser

Hej där!

Jag tänkte delge lite info om havsöringsplatser som har givit bra med fisk för mig och folk jag känner. Detta är tänkt som en kart-guide/guide för de som kanske inte fiskat havsöring så mycket innan. Nu har jag inte varit jätteaktiv inom HÖ-fisket de senaste tre åren men jag har svårt att tänka mig att mina erfarenheter inte är relevanta än idag. ;)

























Plats 1 kan vi kalla Helsingborg.

Här omkring finns det en del fina platser. Hittarp är ett klassiskt ställe som kräver vadare för att man ska kunna fiska revet effektivt. Klassiskt "revfiske", prova precis vid sidorna i början av revet, kan vara hett om det blåst in mot land vilket trycker in märlor, tångräkor och annat mums för fisken.

Om du inte har vadare, men även annars, så kan jag rekommendera att prova fisket vid bryggorna som är precis söder om revet, blandad botten där fisken ibland går.

Precis norr om revet bildas en bukt som jag inte har så stor erfarenhet av men, borde vara grymt. Vet personer jag känner får bra med fisk där.

Hittarpsrevet
Knähaken är ett område runt Råå precis söder om Helsingborg. Här fiskas det havsöring från piren precis i början av stranden (markerat rött på bilden).

Vandra längst ut på piren och fiskar därifrån. Där går en kant mellan nästan helt ren sandbotten och mer varierad botten rakt söder om pirspetsen, där vandrar HÖ:n fram och tillbaka. Senare på säsongen jag fisken tobis genom raider in över sandbotten.
Knähaken med spetsen av piren markerat med rött.
Plats 2 är en gammal favorit, Ålabodarna.




Detta är en plats som brukar kunna blanda och ge. Ibland är det nästan bara småblänkare där, medans andra gånger är det en bra plats för lite större fisk.

Vid Ålabodarna finns det några spots som är hetare än andra enligt mig. Den första är precis nedanför/utanför ett gammalt luftvärnsfort som ligger på stranden, där står nakenbad med stora bokstäver i rött på detta fort, så det går inte att missa. Här har jag fångat bra med fisk, precis utanför.Börja kasta innan du vadar ut, det passar även bra att kast från land här. Fisken kan gå väldigt nära. Botten på denna plats är som sandrevlar, eller badkar, det vill säga att det går från grunt till djupt och vice versa. I dessa badkar jagar fisken tobis längre fram på säsongen och över fläckarna med tång som är där går de väl antagligen och plockar märlor och tångräkor. Detta gäller egentligen hela sträckan upp till Fortuna. Det är bara att vandra längs stranden och fiska av, här är lättillgängligt och med trevliga vyer i form av Ven, Danmark och plus att man kan se nästan hela sundet från norr till söder härifrån. Söder om Nakenbadet precis nästan där stigen från parkeringen går ner är det också ett fort. Utanför detta fort är där en samling stenar som brukar synas väl. Att vada ut till dessa stenar kan vara lite knixigt men det kan vara värt det, då dessa kan vara en riktig fiskmagnet. Mellan fortet och dessa stenar kan det beroende på vattenståndet vara ganska djupt och man får, om man inte är närmre två meter lång, vada ut genom att gå på tå :) Fina strukturer stenar blandat med tång är det runt dessa stenar, väl värt att ta risken att bli lite blöt ibland.



Hamnen i Ålabodarna är en plats som också kan vara värd att fiska från. Från den pir som markerats rött kommer man åt platser som kan ge fisk. Notera tångbältet precis till vänster om pirens början, med långa kast så kan man komma åt att fiska av kanten av detta. Detta har gett mig lite fisk genom åren, ofta har det dock varit fisk precis runt måttet. Även längs med piren kan man ibland se öring stryka omkring. Har sett någon som fiskat efter dem med mete, och det fungerar säkert, inget jag provat dock men de är där.

Plats 3 - Barsebäck - Vikhög

Barsebäck har jag inte några särskilt positiva erfarenheter av, jag vet de som fångar fisk där, men jag tillhör inte en av dem. Har bara fått någon enstaka fisk vid Barsebäck, så därför beskriver jag hellre Vikhög där jag faktiskt har haft bra fisken.




Markeringarna med rött är där jag fångat fisk. Sämst, enligt mig, är platsen runt det lilla fiskeläget. Jag har haft absolut bäst fiske längst mot Lödde ås mynning, markeringen längst till vänster i bild. En hel del utlekt fisk naturligtvis, men där går även blankfisk, speciellt är detta en bra plats när det är kallt i vattnet, då det söta vattnet från ån drar till sig fisk. En rolig plats där det dessutom går annan rolig fisk beroende på tid på året. OBS! Se dock upp med fredningsområdet, tiderna och gränserna!

Plats 4, Skånes Pärla, Skånes huvudstad, kärt barn har många namn - Malmö

Jag börjar med Spillepengen - Sege ås mynning.

Här kommer faktiskt mitt PB på 5,7 kilo från, fångad 1998, en av de fångster jag minns bäst faktiskt. Denna plats är mestadels förlagd inom ett fredningsområde men man kan ha bra fiske här efter och innan fredningen. Miljön är synnerligen tråkig, men fisket kan vara riktigt bra. I viken utanför åmynningen är det mycket godsaker som skvalpar omkring, där är dessutom en hel del småfisk som öringen jagar. Tobisliknande drag är det som fungerat bäst för mig här. Även svarta/bruna flugor likt Omöborsten eller andra imitationer av borstmask fungerar finfint. Under fredningen kan man med fördel fiska öring innanför bron som är gränsen för mynningen och där öringen är lovlig från den 1 januari, alltså inne i åns absoluta nedre delar. Här funkar jiggfiske ypperligt, mörka maskjiggar men även gula curly tails är ett av många recept på framgång. I mynningsområdet fanns det förr fina idar och abborrar som man kunde fiska under sommarmånaderna, numera vet jag inte hur det fisket är men det är bara att prova.



Lernacken - Pisseviken.

En plats som kan leverera under de kalla månaderna är Pisseviken (markerat som ett rött, liggande,U på bilden). Där är ett litet utflöde av dagvatten/vatten från Kalkbrottet som mynnar längst in i viken, detta sötvatten fungerar som en magnet på öringen när vattentempen är låg. Här tycker jag att flugfiske eller fiske med bombarda är överlägset spinn. Mycket för att det är väldigt grunt i viken. Märlor, räkor och mysisimtationer har funkat bäst för mig. Ibland är där mycket mysis i viken och då kan öringen vara väldigt selektiv. Även borstmask har jag sett i viken, men dock har jag inte sett regelrätta svärmningar, men om det förekommer så är det ett gyllene tillfälle att fiska med borstmaskflugor. En och annan regnbåge har jag både fångat själv men även bevittnat fångad här.

Spetsen på piren ger öring lite då och då, där är skapliga djup nära inpå och på sommaren kan det stryka riktiga kanonblänkare inpå land. Även lax fångas där sporadiskt.

Runt bron fiskas det även en del efter öring, strömsatt vatten och fina storstenar som ger strömlä och som samlar föda är heta platser att fiska av.



Plats 5, Trelleborg -Gislövsläge 

Traditionellt spinnfiske från hamnpirarna. Här har jag fiskat horngädda och öring när jag var yngre, med gott resultat. Inget avancerat, kasta ut spinn hem, fisk ;)


Plats 6, Smygehuk

Smygehuk, Sveriges sydligaste plats. Fin kustlinje med trevliga rev både väster och öster om hamnen.

Som synes på bilderna så finns det mängder med rev och stenar att fiska av. Markeringen längst till vänster på bilden har jag haft riktigt bra fiske, här flugfiske skördat de största triumferna och det har varit räk-, märl-, brunaktiga fiskimitationer som funkat bäst. Fiska av varje sten och fiska redan innan du har fått vatten över knäna, fisken kommer in grunt här!

Plats 7, Hörte



Här kryllar det av stenar, det kan vara svårvadat och en vadarstav är verkligen ett plus på denna plats. Här gäller det också att börja fiska redan innan du gått i vattnet. Djupet varierar och det är som ett badkar mellan stranden och den yttre "linjen" av stenar. Fisken jagar aktiv här inne och det brukar finnas en hel del vattengråsuggor och märlor i tångruskorna vid stenarna. Fiska med fluga eller bombarda runt dessa stenar och du kommer ofta fånga fisk. "Bukten" som är streckad med en sick-sack-linje är ett hett ställe när det blåst in lite matigt, här är ett lite djupare parti inringat av stenar. I detta parti kan man ha magiskt fiske under rätt förhållande. Om man istället vadar ut till den yttre linjen av stenar så kan man fiska långt ut över fina sand-tångbottnar, här brukar tobisdrag funka fint, men även olika klassiska kustwobblers. Detta är även en fin sommarplats.

Plats 8, Skillinge



Ett långsträckt område med mycket sten och fina smårev som sträcker sig ut i havet. Hela sträckan är fin att fiska av. Det är bara att parkera bilen och vada av heta spots. Fiska av reven genom att vada på dem och fiska av sidorna. Är långgrunt så flugfiske eller bombardafisket är bäst här, vanliga räk- och märlimitationer är funktionellt. Ett ställe där det även här är en fördel med vadarstav.

Plats 9, Vik

Vik är känt för Prästens badkar, en geologisk formation. Vid eller snarare ifrån dessa klippor vid detta "badkar" kan man stå torrskodd och fiska öring, och dessutom komma ut över fina bottnar med hyfsat djup. En plats som jag kanske inte tycker är en riktig höjdare, men som jag vet ger fina fiskar. Dock kan jag rekommendera att prova söder om klipporna där stranden övergår till mer "normal" sandstrand. Precis innan klippornas början blir det en liten inbuktning där det ibland kan vara en del fisk och som är lättvadat och som fiskas av på grunt vatten.



Flugor som funkar på denna plats, är likt många andra, räk- och märlimitationer.

Detta var allt för min del. Detta är givetvis bara en bråkdel av alla de fina platser vi har i Skåne. Dessutom är det väl lika många åsikter om mina tips och tyckande om platserna som det är havsöringsfiskare i Skåne. Men detta är vad jag vill dela med mig av. Om ni inte tycker det är några saker som hjälpt er, så hoppas jag i alla fall att ni gillade texten ;)

/T


6 kommentarer:

  1. Väldigt bra skrivet! Trevligt med någon som tipsar om lite bra ställen istället för alla själviska individer som sitter och trycker & bara är dryga.

    SvaraRadera
  2. Kul att du gillar den. Jag tycker inte detta är några direkta hemligheter och har inga problem att dela med mig av detta. :)

    SvaraRadera
  3. Suck... Mitt första inlägg raderades när jag skulle logga in på Google-kontot, så jag var på väg att strunta i att kommentera alls, men så hejdade jag mig tänkandes, du måste lagt väldigt mycket tid på det här inlägget och det har inspirerat mig i upptakten på mitt havsöringsfiske att jag bara måste säga: tack så mycket för den här infon!! Kommer följa din blogg framöver.

    Hälsningar, Anders

    SvaraRadera
  4. Kul att det inspirerade Anders :)

    SvaraRadera
  5. Hej
    Tack för tipsen, som någon ovan hade skrivit, kul med någon som delar ut lite tips, har aldrig fiskat havsöring i Skåne men ska dit inom snar framtid. Detta hjälpte mig väldigt mycket.

    SvaraRadera
  6. Tack för tipsen. Trevligt att du vill delge dig dina ställen. Får testa en del av ställen. Är nybörjare på havsöring och flugfiske men detta gav mig mer hopp.

    SvaraRadera